Dag 17
Zaterdag, 1 juni 2024 (194 km)
’s Ochtends nemen we de veerboot van Eidsdal naar Linge. We willen vandaag de Trollstigen vervolgen, maar moeten eerst naar een servicestation.
De routeplanner geeft aan dat we linksaf moeten slaan bij Linge. Na ruim 30 km rijden bij Stordal, gaat Jean twijfelen aan de route en bekijkt de wegenkaart. En…jawel hoor, we rijden de verkeerde kant op.
Al mopperend rijden we terug. De Garmin is dus niet te vertrouwen. Vlak voor Linge ziet Jean een bord langs de kant van de weg, waarop Trollstigen richting Åndalsnes is doorgestreept. Nu is de bok helemaal vet!! Aangekomen in Linge gaat Jean informeren. En….jawel, de Trollstigen is afgesloten. Rotsblokken die omlaag zijn gevallen versperren de weg. De Garmin had dus toch gelijk.
We zijn nu genoodzaakt om toch de linkse afslag richting Stordal te nemen en moeten onze plannen aanpassen. Omdat we nu in de richting van Alesund rijden, besluiten we om deze plaats ook mee te nemen op onze route en vandaar uit langs de kust naar Kristiansund en daarna naarTrondheim te rijden.
Rond 15.30 uur bereiken we Ă…lesund en parkeren bij de KIWI supermarkt.
Van hieruit gaan we met de fiets Alesund bezichtigen. Het valt meteen op dat in het centrum van Ă…lesund geen Noorse huizen staan. Na een rampzalige brand in 1904 is een groot deel van het centrum herbouwd. De Duitse Keizer Willem II schoot direct te hulp. Hij stuurde vier schepen met bouwmaterialen; de glas-in-lood ramen in de gevel van de kerk waren een inauguratiegeschenk van de keizer. Met hulp uit heel Europa, van de inwoners zelf en van pas afgestudeede Noorse en Duitse archtectuurstudenten werd Ă…lesund weer opgebouwd in de nu zo gekoesterde art-nouveaustijl. In 1907 was het werk voltooid.
Na 6,5 km zijn we weer terug en rijden naar een overnachtingsplek net buiten Ă…lesund richting Kristiansund.