Dag 19
Maandag, 3 juni 2024 (30 km)
Na het ontbijt rijden we het laatste stukje naar Kristiansund. Het blijkt geen gemakkelijk opgave te zijn om een parkeerplek te vinden voor onze camper. Via Park4night vinden we een plekje waar ca. 4 campers kunnen staan. We hebben geluk! Er is nog 1 plek ter beschikking.
We staan nu bij een haven, waar ook het oude scheepvaart museum ligt. Dit bezoeken wij als eerste en fietsen daarna richting centrum.
De stad ontwikkelde zich tot een belangrijke vissershaven en exporthaven van hout en vis, vooral klipvis (op rotsen gedroogde kabeljauw).
Kristiansund ligt verdeeld over 3 eilanden, Nordland, Kirkeland en Innland. De stad is via bruggen met elkaar verbonden. Wie de stad vliegensvlug wil leren kennen, kan een vaartje maken met de âSunbĂ„tenâ (een voetveer). Dit kleine veer vaart tussen de verscheidene stadsdelen en is het oudste openbare transportmiddel dat vanaf 1876 operationeel is.
Bij het vertrekpunt van het voetveer aan de RĂ„dhusplassen staat een beeld van het klipvisvrouwtje, gemaakt in 1992, toen de stad 250 jaar bestond. In de omgeving van het beeld, staat de afbeelding van het klipvisvrouwtje ook op de putdeksels.
Wij nemen de âSunbĂ„tenâ van de RĂ„dhusplassen (Kirkeland) naar Nordland en fietsen naar de Nordland Kerk. Dit is een stevig stenen godshuis, dat gebouwd is in 1914 met materiaal uit de buurt. Deze kerk overleefde het nietsontziende bombardement van de Duitser in 1940. 900 Huizen gingen in vlammen op.
We fietsen verder naar de Kvernberget, een 205 meter hoge berg op het midden van het eiland met een spectaculair uitzicht over Kristiansund. De weg naar de top valt niet mee. Het is een stenen trap van ca. 850 meter lang.
We fietsen nog wat rond en nemen de brug terug naar Kirkeland. Vandaag hebben we 22 km gefietst en 1,7 km gelopen.
Omdat we nog een servicestation nodig hebben, trekken we verder en overnachten we net buiten Kristiansund.