connyenjean-noorwegen2024.reismee.nl

Dag 22

Donderdag, 6 juni 2024 (60 km)

Vandaag schijnt het zonnetje weer. De wind is fris, maar dat maakt niks uit. Jas aan en klaar.

We gaan met de fiets naar Trondheim. In eerste instantie gaat het flink bergaf. Jean heeft weer een paar routes op de Garmin met een aantal bezienswaardigheden.

De eerste foto’s worden gemaakt van 2 mooi versierde straten met slingers en parapluutjes.

Even verder komen we bij Stiftsgården. Dit is de Koninklijke residentie van de koning van Noorwegen in Trondheim. Het is het grootste houten paleis in Scandinavië. De koning van Noorwegen resideert hier nog steeds als hij de stad bezoekt. De tuin achter het paleis, met een centrale fontein, is in gebruik als stadspark voor bezoekers.

Na het paleis fietsen we richting Nidaros-Dom. Hier werden vroeger koningen gekroond. Ook de huidige koning Harald V werd in de kathedraal in 1991 gekroond. De dom is gebouwd tussen ca. 1070 en 1300 over het graf van de Heilige koning Olav. Daarom was de kerk eeuwenlang de bestemming van vele pelgrims. De Nidaros-domen geldt als de meest prominente gotische godshuis van Noord-Europa. Het was de eerste stenen kerk van Noorwegen. De meest indrukwekkende zijde van de dom is de westzijde met het grote roosvenster en de talloze stenen figuren, die heiligen en koningen uitbeelden.

Fort Kristiansten werd na een grote brand in 1681 gebouwd en biedt nu een prachtig uitzicht over Trondheim. Het fort beschermde in 1718 met succes de stad tegen de Zweden en in de Tweede Wereldoorlog zijn hier veel leden van de Noorse verzetsbeweging geëxecuteerd.

De meest karakteristieke brug is de Gamble Bybro, die leidt van de buurt Bakklandet naar de Kjøonabbsgata en de omgeving van de kathedraal en het bisschoppelijke paleis. De brug is ook gebouwd in 1681 en verbond de nieuwe fort met de binnenstad. Tot 1816 was de Gambla Bybro een tolbrug met een wacht.

Vanaf deze oude stadsbrug hebben we een mooi zicht op de kades en heren- en pakhuizen (Bryggene) langs de rivier Nidelva.

Trondheim is een gezellige stad. Vrijwel de gehele oude binnenstad bevindt zich op het schiereiland tussen de Nidelva (rivier) en het Trondheimfjord. De markt Torvet vormt het hart van de binnenstad. Midden op de markt houdt de stichter van Trondheim, Olav Tryggvason, de stad vanaf een hoogte van 18 meter in de gaten.

Rond 16.00 uur houden we het voor gezien en beginnen aan de terugweg naar de camper. Dit keer gaat het niet bergaf, maar flink bergop. Wederom met de laagste versnelling en hoogste ondersteuning flink blijven doortrappen. Wat ben ik nu blij met een electrische fiets.

Omdat we nog vandaag naar een servicestation moeten, kunnen we niet op deze plek blijven overnachten en vertrekken we rond 18.00 uur. Als we weer alles gelost en gevuld hebben, vinden we, via park4night een plekje op een parkeerplaats bij een hogeschool in Støren. Ondanks het feit dat deze parkeerplaats wordt vermeld in park4night, voelt het niet helemaal lekker. Waarschijnlijk zal hier morgenvroeg al gauw bedrijvigheid zijn, vanwege de hogeschool. Dit keer zetten we de wekker op half 7. We willen op tijd vertrekken, zodat we niet in de weg staan.

Francien

Inderdaad een hele mooie stad.